z.s.m.

36 uren per week

Groningen

1 jaar+ 
Deze opdracht is inmiddels gesloten.
Bekijk de actuele opdrachten!

Functie-beschrijving

Organisatie

DUO verzorgt als uitvoeringsorganisatie, zijn de onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de uitvoering van complexe wet-en regelgeving en heeft een uitgebreid dienstenpakket. DUO financiert en informeert onderwijs deelnemers en onderwijsinstellingen. Voor verdere informatie zie www.duo.nl

Achtergrond opdracht

Wat wij doen Centraal staat een UML modelleringstool waarin de informatie over onze (DUO) processen gemodelleerd is. Een kenmerk van deze modelleringstool is dat je zelf functionaliteit toe kunt voegen om bijvoorbeeld eigen modelelementen te kunnen verwerken en om via o.a. templates voor reports en query mogelijkheden de informatie eruit te halen. De kern van die functionaliteit is in de vorm van Java code gerealiseerd maar ook bijvoorbeeld met Javascript en Velocity scripts. In de tijd dat we de tool gebruiken is er zo een hele laag van functionaliteiten ontstaan die specifiek is voor de DUO wereld. Daarnaast is er een gemodelleerde laag waarmee de inhoud van het model geëxporteerd kan worden naar een browseromgeving. Tot op heden was de leverancier een belangrijke speler daarin, maar die ondersteuning gaat verdwijnen en we hebben de keuze gemaakt om de Java delen en de scripts zelf verder te ontwikkelen.

Team

Het Grip op Gegevens ondersteuningsteam betreft een nieuw team. Tot nu toe bestond dat ‘team’ uit enkele ontwerpers die opdrachten beschreven die vervolgens door een ontwikkelaar van de leverancier van de tool gerealiseerd en onderhouden werden. Het nieuwe team gaat bestaan uit: ontwerpers, (java) ontwikkelaars, een tester en een OPS medewerker. Het hoofddoel van het team is om binnen het programma Grip op Gegevens (Grip op Gegevens - Grip op Gegevens - DUO wiki) ondersteuning te bieden aan de gestelde doelen en daarbij gelijktijdig ervoor te zorgen dat de DevOps teams het gereedschap krijgen dat hun helpt om bijvoorbeeld databases goed op te zetten en te onderhouden, gegevensuitwisselingen tussen applicaties te kunnen opzetten met OpenAPI services, etc. Denk daarbij aan het genereren van scripts voor tools als Liquibase en OpenAPI. Denk tevens aan het uitvoeren van validaties op productie databases en services. Dus hoog over letterlijk grip op de gegevens te krijgen in de breedste zin. In eerste instantie is het een tijdelijk team.

Wie zoeken wij?

Naast de specifieke aspecten die bij de rol ontwikkelaar zijn genoemd, geldt dat je ook kan meedenken over hoe je de gemodelleerde informatie kunt gebruiken om de DevOps teams verder te helpen op elk vakgebied. Het idee is uiteraard dit als team te doen dus samendenken en -werken is een hoofdzaak! Ofwel, naast het werk wat je vanuit je rol doet heb je ook veel kansen om op je vakgebied een leidende rol te pakken.

Ontwikkelaar:

Wij zijn op zoek naar een ontwikkelaar die naast de technische expertise op het Java en scripttalen vlak ook de ambitie heeft om zich te verdiepen in de interne technische gegevensstructuur van de tool, en in o.a. UML. Het werk bestaat uit het onderhouden van bestaande scripts, met name om ze aan te passen aan de resultaten die we met het Grip op Gegevens traject bereiken en uit het ontwikkelen/realiseren van nieuwe scripts om nieuwe informatie te kunnen presenteren aan afnemers. In het algemeen worden die scripts geschreven in VLC ondersteund met zelf ontwikkelde java routines. Dit soort scripts hebben meestal als uitvoerproduct bijv. een Word document. Daarnaast, en dat is een nieuwe ontwikkeling met de UML modelleringstool, kan de informatie ook geëxporteerd worden naar een webbrowser

Het nieuwe Grip op Gegevens ondersteunings team zoekt een ontwikkelaar (medior/senior) die in (script) talen wil ontwikkelen en in uml script templates gaat ontwikkelen. Ook ontwikkelen in Java behoort tot het pakket maar is niet de hoofdtaak

Functie-eisen

Functie eisen

 • Minimaal 3 jaar werkervaring in een Agile Scrum team
 • Minimaal 3 jaar eerkervaring als Java developer
 • Minimaal 3 jaar HBO werk- en denkniveau

Wensen:

 • Kennis en ervaring met het verkrijgen van 'grip op gegevens
 • Kennis van en ervaring met het opzetten en onderhouden van databases
 • Kennis en ervaring met het opzetten van gegevensuitwisselingen tussen applicaties met OpenAPI services, etc.
 • Kennis en ervaring met het genereren van scripts voor tools als Liquibase en OpenAPI.
 • Kennis en ervaring met het uitvoeren van validaties op productie databases en service
 • Relevante werkervaring met het gebruik van gemodelleerde informatie
 • Relevante werkervaring expertise Java en scripttalen
 • Relevante werkervaring met technische gegevensstructuur van de een modelleringstool (bv. Magicdraw) en in o.a. UML.
 • Relevante werkervaring met het onderhouden van bestaande scripts en het aanpassen aan de resultaten
 • Relevante werkervaring met het ontwikkelen/realiseren van nieuwe scripts om nieuwe informatie te kunnen presenteren aan afnemers.
 • Kennis van en werkervaring met scripts geschreven in VLC ondersteund met zelf ontwikkelde java routines. Dit soort scripts hebben meestal als uitvoerproduct bijv. een Word document.
 • Daarnaast, en dat is een nieuwe ontwikkeling met de UML modelleringstool, kan de informatie ook geëxporteerd worden naar een webbrowser zodat men de informatie kan inzien zonder de tool nodig te hebben.
 • 5 jaar werkervaring als Java developer
 • Samenwerken in Agile teams en afdelingsoverstijgend

Competenties:

 • Helicopterview
 • Communicatief vaardig Innovatief:
 • Sterke ambitie om processen en producten te verbeteren