z.s.m.

32 uren per week

Utrecht

3 maanden+ 
Deze opdracht is inmiddels gesloten.
Bekijk de actuele opdrachten!

Functie-beschrijving

Over de organisatie

IVO Rechtspraak draagt bij aan de ontwikkeling, het beheer, onderhoud en support van alle applicaties, infrastructuur en netwerken van de Rechtspraak. Dit zijn ca. 12.000 werkplekken en meer dan 200 applicaties waarvan een aantal zelf ontwikkeld zijn. Samen met ruim 500 collega’s zorg je dat medewerkers van de Rechtspraak zorgeloos hun dagelijkse werk kunnen doen en burgers, advocaten, notarissen e.d. op een veilige manier toegang hebben tot hun zaak- en Rechtspraakgegevens. Het ICT landschap van de Rechtspraak ondergaat een grote vernieuwing slag. De beweging is naar een multi-kanalen service architectuur en een gelaagde on premise cloud architectuur hoofdzakelijk op basis van Microsoft (werkplek, bedrijfsvoering, externe dienstverlening) o.a. Windows server SQL server, Microsoft dynamics CRM, .NET en Oracle fusion middleware (primair proces) o.a. BPM & SOA suite, WCC, ADF, OBIEE, Weblogic op basis van Linux. Beheer van het ICT landschap is ingericht volgens de ITIL3 methodiek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de volgende tools: Topdesk voor de beheerprocessen, HP openview voor monitoring, Splunk voor logging, Visionwaves voor stuurinformatie en flexera voor licentiebeheer. Verder worden de product eigen faciliteiten voor beheer gebruikt zoals SCCM voor software distributie.

Over deze opdracht

IVO Rechtspraak is de motor van de digitale transformatie van de Rechtspraak. Om dat waar te kunnen maken, moeten we groeien in onze volwassenheid. We willen nog beter samenwerken, met de business en elkaar. We hebben daarom gekozen om binnen IVO Rechtspraak te werken op basis van agile principes.

Het afgelopen half jaar hebben we met de Portefeuille Bedrijfsvoering goede stappen richting Agile werken gezet. Op het gebied van portfolio management hebben we een agile werkwijze vastgesteld. We proberen onze omgeving zo goed mogelijk mee te nemen in deze verandering, maar door verschillende werkwijzen op zowel bestuurlijk als op operationeel niveau, komen we de nodige uitdagingen tegen in dit proces.

Voor de Portefeuille Bedrijfsvoering zijn we daarom op zoek naar een Agile Coach die met ons de ingeslagen weg verder kan begeleiden. De gekozen richting vanuit de organisatie en de portefeuille is daarbij het uitgangspunt. Je denkt na over hoe we het best aan kunnen sluiten op onze omgeving en adviseert op basis van jouw kennis en ervaring. Ook help je om concrete stappen te zetten met de teams en begeleid en veranker je de verandering. We doen dit samen met de business zowel op bestuurlijk niveau als op operationeel niveau

Achtergrond opdracht:

Om deze rol goed uit te kunnen voeren zijn de volgende kenmerken nodig:

 • Leiderschap skills en bestuurlijke sensitiviteit Draagvlak creëren bij zowel teams als management
 • Passie voor en geloof in agile Constant voor ogen hebben waar we heen willen teneinde continu te verbeteren zowel op het niveau van devops als portfoliomanagement
 • Verbinder Mensen hebben allemaal goede bedoelingen, maar snappen elkaar vaak niet. Die mensen moeten bij elkaar gebracht worden.

Verder heb je aantoonbare ervaring met het coachen van teams uit verschillende lagen van een complexe organisatie.

Je gaat aan de slag met:

 • Het verankeren van het agile portfoliomanagement binnen de portefeuille bedrijfsvoering.
 • Aansluiting zoeken andere veranderingstrajecten binnen de organisatie.
 • Coachen van management en bestuur en hen meenemen in het agile gedachtengoed - Coachen van diverse teams
 •  

 

Functie-eisen

Functie eisen

 • Minimaal 5 jaar HBO+
 • Minimaal 3 jaar ervaring als Scrum Master
 • Minimaal 3 jaar ervaring met Agile Coaching
 • Kennis van verandermanagement
 • Ervaring met Coaching op team- en managementniveau

Wensen:

 • Ervaring met beheer-teams
 • Bestuurlijke sensitiviteit
 • Scaling Agile frameworks (zoals LESS, SAFe, Spotify