Rutte III: Wet DBA wordt vervangen door ‘opdrachtgeversverklaring’

Rutte III: Wet DBA wordt vervangen door ‘opdrachtgeversverklaring’

Het regeerakkoord bevat voor de arbeidsmarkt een aantal belangrijke gevolgen voor zowel opdrachtgevers als voor zzp’ers. De nieuwe regeling vervangt de Wet DBA en moet enerzijds de opdrachtgever van echte zzp’ers zekerheid bieden dat geen sprake is van een dienstbetrekking en anderzijds schijnzelfstandigheid voorkomen (vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt).

Drie criteria

In de nieuwe regeling worden de navolgende drie criteria gehanteerd om te toetsen of sprake is van een zzp’er of een werknemer in loondienst:

  1. Duur van de opdracht;
  2. Overeengekomen uurtarief;
  3. De aard van de opdracht. 
    1. Reguliere bedrijfsactiviteiten;
    2. Niet-reguliere bedrijfsactiviteiten.

 

Deze drie criteria leiden tot een aantal scenario’s waarop hierna kort wordt ingegaan

Altijd een arbeidsovereenkomst (onderkant van de arbeidsmarkt)
Een zzp’er heeft altijd een arbeidsovereenkomst indien hij een laag tarief heeft (een uurtarief tussen EUR 15 en EUR 18 per uur) in combinatie met een langere duur van de overeenkomst (langer dan drie maanden).  Daarnaast heeft een zzp’er altijd een arbeidsovereenkomst indien hij een laag tarief heeft in combinatie met het verrichten van reguliere bedrijfsactiviteiten.

‘Opt out’ (bovenkant van de arbeidsmarkt)
In sommige gevallen kunnen zzp’ers kiezen voor een ‘opt out’ voor de loonbelasting en de werknemersverzekeringen. Dit is het geval indien sprake is van een hoog tarief (een uurtarief van boven EUR 75) in combinatie met een korte duur van de overeenkomst (korter dan een jaar). Daarnaast geldt deze ‘opt out’ mogelijkheid bij een hoog tarief in combinatie met het verrichten van niet-reguliere bedrijfsactiviteiten.

Opdrachtgeversverklaring
Voor zzp’ers met een uurtarief boven het ‘lage’ tarief wordt een ‘opdrachtgeversverklaring’ ingevoerd. Deze verklaring moet opdrachtgevers vooraf duidelijkheid en zekerheid bieden van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen bij de inhuur van zzp’ers. De verklaring kan worden verkregen via een (nog op te leveren) webmodule. Deze webmodule zal onder andere een aantal vragen bevatten over de aard van de werkzaamheden. Tevens heeft de regering in het akkoord beloofd dat de definitie ‘gezagsverhouding’ verduidelijkt zal worden.

De cursief gedrukte passages zijn overgenomen uit het regeerakkoord. Het is mogelijk dat bedragen of termijnen nog wijzigen.

Hoe nu verder?

FullRed B.V. heeft voor de detachering van al haar ZZP-ers sinds 2016 nieuwe overeenkomsten opgesteld die zijn gebaseerd op door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten. Hiermee sluiten we volledig aan op de wet DBA.

In de komende periode continueren we het werken met de goedgekeurde modelovereenkomsten. Zodra de nieuwe regeling is geïmplementeerd, zal FullRed zorgen voor het invullen van opdrachtgeversverklaringen aangezien FullRed als opdrachtgever beschouwd wordt in de nieuwe regeling. Door deze insteek blijft FullRed met haar klanten en professionals werken in overeenstemming met de vigerende wet- en regelgeving.