z.s.m.
36 uur per week
Groningen
1 jaar+ 
Deze opdracht is inmiddels gesloten.
Bekijk de actuele opdrachten!

Opdrachtomschrijving

Over de organisatie

DUO verzorgt als uitvoeringsorganisatie, zijn de onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de uitvoering van complexe wet-en regelgeving en heeft een uitgebreid dienstenpakket. DUO financiert en informeert onderwijs deelnemers en onderwijsinstellingen. Voor verdere informatie zie www.duo.nl

Over deze opdracht

Je bent verantwoordelijk voor de structuur van metadata en de uniforme vulling van metadata van gegevens en gegevensmodellen. Je ondersteunt hierin BusDevOps/DataOps teams door de kennis over de strucuur van metadata en de metadata van gegevens expliciet, vindbaar, en toegankelijk te maken. 

Je hebt kennis over het maken, onderhouden van gegevensmodellen en hergebruik van begrippen en gegevenstypen en deelt deze kennis actief in de organisatie. Je begrijpt hoe de data life cycle in elkaar zit en kan conceptuele, logische en technische gegevensmodellen van elkaar onderscheiden en kan onderbouwen hoe metadata daar invulling aan geeft. Je kan gemakkelijk schakelen tussen conceptueel , logisch en technisch denken. Analyseren en communiceren zijn competenties die je goed hebt ontwikkeld. Samenwerken in teams in een Agile werkomgeving vind je motiverend. 

Jouw taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn onder andere: 

 • Het bijeenbrengen, uniformeren, harmoniseren en standaardiseren van metadata. 
 • Adviseren en praktische hulp bieden aan BusDevOps/DataOps teams in het toepassen en juist administreren van metadata door het beschrijven van een Way of Working en het ondersteunen van de teams.
 • Toetsen en borgen dat metadata op een eenduidige manier worden toegepast en hierover rapporten aan de verantwoordelijke directie.
 • Inrichten en beheren van de structuur van gegevensmodellen die metadata voor alle doelgroepen vindbaar, vergelijkbaar en bruikbaar maakt.
 • Bijdrage leveren aan het beheer van de gegevenscatalogus (bv. gegevenswoordenboek, conceptenboek, leveringenboek)

Achtergrond opdracht

Binnen Gegevensmanagement wordt er gewerkt aan de service Datahygiëne. Datahygiëne beschrijft alle middelen die nodig zijn om over ‘schone’ data te beschikken en ervoor te zorgen dat data foutvrij, accuraat en consistent is. Door aantoonbaar gebruik te maken van schone data kunnen we ons verzekeren van een correcte uitvoering van onze taken/processen en kan DUO een betrouwbare uitvoeringsorganisatie zijn. Datahygiëne richt zich op de gebieden datakwaliteit (het meten van), metadata (het vastleggen van) en modellering (het vastleggen en koppelen van modellen).

De Centrale Metadata administratie (CMDA) is op dit moment in ontwikkeling als onderdeel van de afdeling Gegevensmanagement. In samenwerking met het programma Grip op Gegevens wordt invulling gegeven aan de ontwikkeling van de service Datahygiëne, waarvan metadata onderdeel is. Ons kleine team heeft de ambitie om zich met versterking en enthousiaste inzet van jou verder te professionaliseren. Als gevolg van genoemde ontwikkelingen is het werkpakket op dit moment nog niet vastomlijnd. Van jou wordt gevraagd om een actieve bijdrage te leveren aan uiteindelijke invulling van het werkpakket. 

Eisen/wensen

Functie eisen

 • Minimaal HBO diploma; hbo werk- en denkniveau
 • Minimaal 2 jaar recente werkervaring met metadatering van gegevens en het werken volgens standaarden
 • Minimaal 3 jaar recente kennis van en ervaring met logische informatiemodellen en ervaring met het werken in modelleertool (bijvoorbeeld Magic Draw). Ervaring in modellering en het lezen van proces-, informatie- of datamodellen.
 • Minimaal 2 jaar kennis van en ervaring in het formuleren van begrippen en definities (bijv. met SKOS).

Wensen

 • Kennis van en ervaring met Scrum en Agile werken.Op de hoogte van gegevensmanagement bij de Rijksoverheid.
 • Ervaring met het werken in (overheids)organisaties met minimaal 1000 medewerkers.
 • Bovendien is het een pre als je kennis/ervaring hebt met:
 • Data Management principes en DAMA DMBOK.
 • Standaarden (edustandaard, DCAT, MIM, NORA, ROSA, SKOS...)

Competenties

Analyseren, klantgerichtheid, omgevingsbewustzijn, plannen en organiseren, samenwerken, voortgangscontrole, zelfontwikkeling, advies- en/of consultancyvaardigheden