z.s.m.
36 uur per week
Apeldoorn
8 maanden+ 
Deze opdracht is inmiddels gesloten.
Bekijk de actuele opdrachten!

Opdrachtomschrijving

Over deze opdracht

IBS Douane is op zoek naar ingewerkt Java scrumteam tbv de migratie van Java versie 8 naar versie 17 (via 11). Vanwege onder andere de druk op te implementeren wetgeving zijn we op zoek naar een team dat eerder ervaring heeft opgedaan met een dergelijke migratie, het liefst in een vergelijkbare omgeving (overheid). Het team zorgt er in samenwerking met de bestaande scrumteams voor dat er op efficiente manier de Java applicaties gemigreerd worden naar Java 17. Hierbij zal er ook voor gezorgd moeten worden dat de kennis van migratie en nieuwe Java versie overgedragen wordt aan medewerkers van IV-Douane.

Denk jij een bijdrage te kunnen leveren aan deze team uitvraag laat het dan weten door te reageren op deze aanvraag.

Achtergrond opdracht

De Douane is een dynamische organisatie die met name zorgt voor efficiente afhandeling van in- en uitvoer van goederen buiten de EU grenzen. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de systemen die nodig zijn om dat werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Wij als IV-Douane leveren die applicaties en zoeken mensen die gemotiveerd zijn om voor zo'n mooie organisatie te kunnen werken in een Agile/scrum omgeving. Omdat de druk hoog blijft om nieuwe wetgeving en/of funtionaliteit te realiseren gaan we parallel hieraan werken aan de migratie van de Java applicaties om in de toekomst onze dienstverleining op minimaal hetzelfde peil te houden.

De systemen worden door de afdeling IV-Douane geleverd en deze is opgedeeld in een drietal procesketens die werken Safe/agile werken aan hun eigen specifieke services en applicaties. 

Naast de functionele wensen en de wettelijke eisen waar de applicaties aan moeten (blijven) voldoen, worden er ook eisen gesteld aan de infrastructuur en ontwikkelomgeving. Voor de komende periode staan hiervoor de volgende lifecyclemanagement (LCM) onderwerpen op de backlog:

  • Migratie van Websphere Traditional naar Websphere Liberty
  • Migratie van JEE 8 naar JEE17 (via JEE11)

Deze lifecycle wijzigingen hebben impact op 33 applicaties die binnen IV-Douane gebouwd en beheerd worden en daarbinnen op 197 componenten. 

Vanwege de werkdruk op de ketens en teams willen we voor deze LCM onderwerpen een zgn. High Performance Teams (HPT) inhuren dat ervaring heeft met een dergelijke migratie opdracht. 

Achtergrond en aanpak

Elke applicatie kan verdeeld worden in 3 grote brokken:

  • Kantoor componenten: de UI van de applicatie
  • Fabriek componenten: geautomatiseerde processen, zoals automatische verwerking van berichten, bewaking van termijnen, etc.
  • Webservice componenten: provider van functionaliteit voor andere componenten (zowel binnen als buiten de applicatie)

Elk applicatiecomponent kan afzonderlijk gemigreerd worden, waardoor alleen de code van het component bevroren hoeft te worden. Door het gemigreerde component meteen te integreren met de rest van de applicatiecomponenten kan het MD weer verder met het gemigreerde component. Deze aanpak vraagt wel extra voorbereiding en afstemming tussen de twee teams (MD team en HPT). Bij de uitwerking van de stories voor functionaliteit zal rekening gehouden moeten worden met het feit dat een component qua code bevroren is. 

Volgorde van migraties

De eerste stap is het migreren van de applicaties naar Websphere Liberty (JEE8). Er wordt dus nog geen Java migratie uitgevoerd. De migratie naar Liberty levert namelijk meteen een voordeel op voor het MD team: kortere deployment tijden (2 minuten versus 5 tot 10 minuten). Met Websphere Liberty krijgt elk MD team haar eigen “cluster”, waardoor het MD team bij deployments niet meer hoeft te wachten op andere MD teams. Gezien dit grote voordeel is het verstandig deze migratie het eerste uit te voeren, omdat hiermee ook de doorlooptijd van de Java migratie gaat verkorten.

Afhankelijk van de status van de migratie en kennis binnen de ketens en teams zal in voortdurend overleg met Team Technische Ondersteuning (TTO) en de ketenteams gekeken worden welke eerstvolgende applicatie ingepland kan worden voor de migratie en bij welk team dit dus opgenomen kan worden waar het HPC de migratie zal starten en vervolgens verder in zal plannen.

De opdracht bestaat uit twee deel opdrachten. Voor beide opdrachten geldt de volgende Definition of Done:

  • Gewijzigde code en configuratie is geborgd in Bitbucket conform werkwijze van het MD team
  • Documentatie is bijgewerkt
  • Elk gemigreerde component is geïntegreerd met de andere componenten, wat resulteert in een werkende applicatie
  • De testresultaten van de unit-, keten- en performance testen zijn gelijk of beter als voor de migratie
  • Alle gebruikte omgevingen (OTAP) zijn bijgewerkt met het gemigreerde component.
  • Er heeft kennisoverdracht plaatsgevonden van het HPT naar het MD team

Team

  • De individuele inhuur betreft 36 uur per week per teamlid.
  • Het team moet aantoonbaar ervaring hebben in de gevraagde migratie .
  • Het team staat open voor en is bereid de, in deze opdracht opgedane, kennis in voldoende mate vast te leggen en binnen de afdeling IV-Douane over te dragen aan IV-Douane medewerkers.
  • Het team moet leergierig zijn, maar ook hun kennis willen delen;
  • Het team moet open staan voor het begeleiden, binnen het team, van IV-Douane medewerkers.

Locatie

  • De werkzaamheden worden hybride uitgevoerd, waarvan minimaal een dag in de week (waarschijnlijk donderdag) op locatie WBC te Apeldoorn en Hybride
  • Indien nodig voor de samenwerking moet het team bereid zijn incidenteel een extra dag naar Apeldoorn te komen. Maar ook aanwezigheid op de SAFe-events, zoals Inspect&Adept en PI-events is fysiek en vereist
  • Het is daarnaast een pré wanneer het team (fysiek) kan samenwerken op een locatie van de leverancier.
  • Het is te adviseren rekening te houden met een reisafstand naar Apeldoorn.

 

Eisen/wensen

Functie eisen

  • Java, IBM BAW, Javascript, HTML, CSS, SQL
  • HBO
  • Minimaal 3 jaar migratie van Java applicaties 
  • Minimaal 3 jaar werken in een agile/scrum omgeving