z.s.m.
36 uur per week
Den Haag, Assen, Zwolle
10 maanden+ 
Lijkt deze opdracht jou wat? En vind je dat jij dé geschikte kandidaat bent voor deze functie? Neem dan nu contact met ons op!
Neem contact op!

Opdrachtomschrijving

Over de organisatie

Kansen voor Nederland, kansen voor jou. Een duurzame, economisch sterke samenleving: daar werken we aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met nationale en internationale programma’s, van de energietransitie en voedselproductie tot ontwikkelingsprojecten in Afrika. Met voorlichting, advies, financiering, subsidies en hulp bij het vinden van zaken- of kennispartners. Door slim organiseren en maximaal gebruik van digitale communicatie zorgen we voor een soepele en optimale dienstverlening. Door elkaar op te zoeken en verbindingen te leggen bieden we nieuwe inzichten en mogelijkheden. Voor en achter de schermen zetten 4500 mensen zich in voor een economisch sterk, innovatief en duurzaam Nederland, op verschillende vestigingen in Nederland. Ook voor jou zijn er kansen! Onze adviseurs weten als geen ander wat er nodig is om ondernemende Nederlanders vooruit te helpen. Beoordelaars nemen subsidie- en andere verzoeken onder de loep en helpen de aanvragers om nieuwe stappen te zetten. Inkopers benutten de inkoopkracht van de Rijksoverheid, ook om maatschappelijke doelen te bereiken. De medewerkers van de frontoffice staan iedereen te woord die vragen heeft. Functioneel beheerders ontwikkelen en onderhouden digitale loketten. Projectmanagers onderzoeken wat de mogelijkheden van big data zijn. Juristen zorgen dat we ons houden aan wet- en regelgeving. En communicatieadviseurs ontwikkelen toegankelijke websites voor voorlichting en advies. Wie ondernemend Nederland een warm hart toedraagt, kan bij onze organisatie dus alle kanten op.

Over deze opdracht

Wij zoeken twee coaches met advies, coaching en veranderkundige vaardigheden die actief operationele en tactische ondersteuning bieden bij: Werkeenheden (opdrachten) kunnen omzetten naar (agile) requirements epics, Lean Business Cases, features en stories. Waarbij voordoen, samendoen en laten zelfdoen de ontwikkelfases zijn. Het (mede) inhoudelijk vormgeven én operationaliseren van een portfoliovisie o.b.v. de strategische thema's, een portfolio roadmap, doelstellingen (OKR'en), vormgeven prioriteringsmechanisme en werken binnen de kaders en richtlijnen en er flow ontstaat in het IV-deelportfolio. Het op inhoud coachen van de cockpits van de team of teams met name gericht op productmanagement en architectuur.

Coach 1: focus op het IV-deelportfolio GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) vormgegeven waarbij de Lead productmanager en de Enterprise architect door jou op inhoud gecoadhed gaan worden.

Coach 2: Drie cockpits (productmanager, system architect en RTE) met elk een cluster aan teams gaan werken in dezelfde cadans/synchronisatie waarbij het doel is dat het werk wordt gepulled wordt uit het portfolio GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid). Je coached op inhoud het productmanagement (productmanagers en productowners) zodat de requirements kwalitatief op orde worden gebracht. Het ondersteunen van de systemarchitects in het op orde krijgen van de systemarchitectuur.

Je hebt een Agile/SAFe achtergrond en ervaring met coaching op het inhoudelijk vomgeven van een portfolio, requirements, achitectuur zodat flow ontstaat in het portfolio en in de clusters aan teams. Je bent trots op de resultaten die je op dit gebied in het verleden hebt behaald. En ook op de ontwikkeling die je zelf hebt doorgemaakt. Je hebt kennis van (scaled) agile werken en bent in deze omgeving werkzaam geweest, je bent overtuigd van de toegevoegde waarde en je hebt ervaren hoe uitvoeringsorganisaties binnen de overheid (zoals RVO) dit eigen kunnen maken. Je hebt een adaptief vermogen, bent pragmatisch, hands on mentaliteit, zet graag concrete stappen om te leren, en blijft niet in theorie hangen.

Je kent het werken bij grote overheidsorganisaties en laat je niet uit het veld laat slaan als de bureaucratie tegen lijkt te zitten. Wij zoeken een verbinder die mensen meeneemt (draagvlak creëert, verandering begeleidt, bruggenbouwer). Iemand die goed schakelt tussen situaties en tussen mensen en die omgevingsbewust is.

Je draagt direct bij aan organisatiebrede kennisopbouw en bewustwording door jouw:

  • algemene kennis (mindset, values, principes, rollen, Agile, Scrum, SAFe)
  • aandacht voor groei en rolvolwassenheid
  • bijdrage aan het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal
  • ervaringen met het geven van Agile trainingen/opleidingen

Het betreft een tijdelijke ondersteuning met als doel dit bij een RVO onderdeel te borgen.

Achtergrond opdracht

RVO werkt stapsgewijs aan de Agile transformatie: Agile@RVO. Veranderingen worden op verschillende plekken in de organisatie in gang gezet, toegepast en geborgd. Een transformatieteam met coaches werkt gezamenlijk aan de eerste transformatie wave binnen de Directie Kernprocessen EU. Dit transformatieteam facliteert het proces onder aansturing van de Transformatieboard.

Wij zoeken een collega met advies- en coachingsachtergrond die bijdraagt aan het kwalitatief op orde krijgen van de requirements zodat flow onstaat in het portfolio en in de clusters aan teams. De medewerker valt hiërarchisch onder de teammanager van het kennisteam projectmanagement, wordt aangestuurd vanuit het kernteam Agile@RVO en stemt nauw af met de verantwoordelijke binnen de Agile transformatie (transformatiecoach en de transformatieowner).

Eisen/wensen

Functie eisen

  • PSM 1, Leergang coachend en dienend leiderschap, faciliterend leiderschap
  • Relevante certificaten op professioneel niveau
  • SAFe productowner, PSPO 1 of vergelijkbaar, kennisgebied SAFe architectuur en requirementsmanagement. 
  • Minimaal 5 jaar ruime ervaring met het begeleiden van organisatie naar nieuwe werkwijzen o.b.v. Agile/DevOps
  • Bedrijfskundige opleiding WO
  • Minimaal 3 jaar ervaring met werken binnen context rijksoverheid
  • Minimaal 1 jaar ervaring met werken in een context van Europese regelingen 

Wensen

  • Scaled Agile / SAFe Agilist certified, Leading Safe, SAFe voor architecten, SAFe productowner/productmanager, SAFe lean portfoliomanagement

Competenties

  • Is motiverend, enthousiasmerend en inspirerend: zorgt ervoor dat iedereen in het team focus houdt op het doel
  • Legt de verbinding tussen de verschillende consequenties van agile werken voor financieringsconstructies, KWIV profielen en Besturing/Governance; kan deze duiden.
  • Tilt het team naar een hoger niveau van Agile werken
  • Is zichtbaar, houdt overzicht en heeft aandacht voor de dagelijkse gang van zaken
  • Spijkert teamleden en belangrijke stakeholders van het transitieteam bij (ook vanuit de theorie) en brengt praktische kennis bij van Agile en scrum/Kanban
  • Heeft de focus op kwaliteit (inhoud en samenwerking) in het team, en ondersteunt daarmee de belangen van het team
  • Gaat realistische en pragmatisch te werk
  • Open in communicatie, die naar teams luistert zonder gewoon te doen wat ze zeggen / willen
  • Die helpt knopen door te hakken, duidelijkheid schept in discussies / meetings (en daarin ook streng afkappen, bijsturen en timeboxen)